Google Webmaster Araçları
|

Google Webmaster Araçları

Google webmaster araçları bir çok kullanıcı için kolaylıklar sağlamaktadır. Arama motorlarında bulunmak, arama motorları botları için sık ziyaret edilme imkanı gibi imkanlar sağlar. Elbette bunların olabilmesi için bir çok yapılandırma ayarlarına dikkat edilmelidir. İstenen kriterler oluşturulmalı ve şartlar yerine getirilmelidir. Tabi bu şartları en çok hangi arama motoru siteniz için sıralamada önemli ise onun ayarlarına göre yapılandırılmadır. Arama motorları işte tüm bu sorunları aşabilecekleri bir çok uygulama ve ücretsiz imkanlar sunmaktadır. Bunların arasında en önemli yeri ise Google almaktadır. Google ın sunduğu tüm bu araçlara Google webmaster araçları denilmektedir. Bu webmaster araçlarına biraz değinmek gerekir.

Google Webmaster Araçları
Google Webmaster Araçları

Google webmaster araçları nelerdir

Bir sitenin Google arama sonuçlarında bulunabilmesi için Analytics olmazsa olmazdır. Günlük ziyaret parametrelerini, sayfaların bulunabilirliği kısmında çok etkisi vardır. Bunları grafikler halinde bize bilgi amaçlı sunmaktadır. Google Analytics mülk yapılandırmasının mutlaka Google Search Console mülkü le ilişkilendirmesinden daha önce bahsetmiştik. Burada da yeniden hatırlatmış olalım.

Tüm süreç bir zincir gibidir. Google Analytics, Google Search Console, Mobil uyumluluk testi, Google Tag Manager, Seo yapılandırmaları hepsi birbirini tamamlayan webmaster araçlarıdır.

Mobil uyumluluk testi için mutlaka ciddi şekilde düzenlemeler yapmanızı öneririm. Google artık masaüstü görünüm yerin mobil görünüm özelliğini ön planda tutmaktadır. Site yapımcıları da bunlara göre düzenlemeleri yaparak aramalarda ki bulunabilirliği daha da üst sıralara çıkartabilmektedir.

İşte Google webmaster araçları listesi;

Bu araçlar, Google arama motorlarında yer almak isteyen kişiler için olmazsa olmaz araçlardır. Webmaster araçları doğru kullanılmadığında yazılar arama sonuçlarında arka sayfalarda çıkmaktadır. Ayrıca kullanılacak içeriklerin kalitesi Google Algoritmaları bakımından çok önemlidir. Bu, sitenizin bulunabilirliğini doğrudan etkiler.

Google Analytics

Öncelikle Google Analytics sayfasına gidip bir mülk oluşturmalısınız. Bu mülk size bir takip kodu verir. Bu kodu hmtl dosyanızda <body> </body> kodları arasına eklemelisiniz. WordPress siteler için bu işi Google Site Kit eklentisi kolaylıkla yapmaktadır. Acemi düzeyde site tasarımcıları için gerekli Google izinleri vererek sitenize entegre edebilirsiniz.

Google Analytics
Google Analytics

Oluşturduğunuz mülkün işlevselliği için site haritası eklemeniz gerekmektedir. Bu işlemi ise Search Console ile yapabilirsiniz. Search Console mülkü oluşturup Analytics hesabınız ile birbirine bağlayıp yetkilendirmelisiniz. Yeni nesil Analytics GA4 mülkünü de mutlaka Search Console ile ilişkilendirmeyi unutmayın.

Google Search Console

Analytics ve Search Console mülklerini ilişkilendirince site haritası eklenmelidir. Site haritası, sitenizde barınan tüm sayfaların ve görsellerin arama sonuçlarında çıkmasını sağlar. WordPress sitelerde hızlı ilişkilendirme için Google Site Kit eklentisi kullanılmaktadır. Bu işlem ile WordPress admin yada Analytics ana sayfasında grafikler görünür.

Botların tarayacağı klasör ve dosyalar kısıtlanabilmektedir. Bunun da robots.txt dosyası yapılandırmaları ile belirlenmesi gerekir. Eğer bir seo eklentisi kullanıyorsanız size bu konuda yardımcı olacaktır. Orada gerekli düzenlemeleri yönergelere göre basitçe yapabilirsiniz.

Google Search Console
Google Search Console

Google botları site haritanızda bulunan tüm bağlantıları kontrol eder. Hatalı link çalışmayan sayfalar 404 hata kodu verir. 404 hata koduna sahip linkler Kapsam sekmesinde listelenmiştir. Siz bu bağlantıları takip ederek, 404 uyarısı olan sayfaları kullanmayı düşünüyorsanız içeriğini doldurmalısınız. Kullanmayı düşünmediğiniz sayfaların sürekli olarak sorgu yaratmasını önlemek için wordpress admin panelinden silmelisiniz. Google botlarının bu bağlantıları tekrar sorgulamaması için Search Console URL Kaldır adımını kullanabilirsiniz. 6 ay içinde arama sonuçlarından kaldırılmasını isteyebilirsiniz.

Google Tag Manager (gtag.js) ile hangi etiketlerin izlendiğini bulun

Siteye gelenlerin hangi sayfaları ziyaret ettiğini öğrenmek için Google Tag Manager size büyük kolaylık sağlamaktadır. Analytics kodu ile birlikte gtag.js etiket izleme kodunu siteye eklemeniz gerekir.

gtag.js
gtag.js
<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-*********-1"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());

  gtag('config', 'UA-*********-1');
</script>
Google Tag Manager
Google Tag Manager

İzleme kodu aktif olduğunda Google Tag Manager da izlemek istediğiniz etiketleri belirlemelisiniz. Gerekli istemler yerine getirilince de ziyaretçi raporlarını alabilirsiniz.

Mobil Uyumluluk Testi

Google artık tüm sitelerde öncelikle site kodlarının mobil cihazlar ile uyumlu olup olmadığına bakmaktadır. Gelişen mobil teknolojileri ile birlikte kullanıcıların mobil cihazlardan daha fazla internette gezdiklerini belirlemiştir.

Sizlerde web site tasarımlarınızı yaparken görünüm aşamasında Google Mobil Uyumluluk Testi sayfasında test ediniz. Karşınıza çıkacak hataları gidermeye çalışınız.

Sorunlar giderildiğinde Arama Motoru Optimizasyonu da düzelmiş olur. Google webmastar araçlarının site üzerindeki etkisi de oldukça fazladır. Yanlış yapılandırmalar sitenizi olumsuzluklara doğru iter.

Ancak mutlaka düzenli olarak sitenizin yapılandırmasını takip etmeniz gereklidir. Bu aşama da ise yeni nesil webmaster araçları hakkında sürekli güncelleme yapmanız gerekmektedir. Süreç zorlu olsa da Google sitenizin dostudur. I love you Google 

Webmaster araçlarının site üzerindeki etkisi

Webmaster araçlarının site üzerindeki etkisi oldukça fazladır. İnternet dünyası çok büyük ve karmaşık bir dünyadır. Yapılan arama tercihlerine göre arama sonuçları arasında olmak zordur. İyi bir siteye sahip olmak için iyi bir alan adı gereklidir. Sade, hızlı ve karmaşık olmayan bir tasarıma sahip web sitesi olması gerekir. Sadece bu özelliklere sahip olmak yeterli değildir.

Benzer Gönderiler

Bir yorum

Bir yanıt yazın