Google Search Console
Google Search Console, bir web sitesinin Google arama motorunda bulunabilirliği için gerekli en önemli etkenlerden biridir. Google Analytics te oluşturulan mülkü Google Search Console da da oluşturulan mülk ile bir birine mutlaka bağlanmalıdır. Bu bağlantı arama sonuçlarını, tıklanma oranlarını, ziyaretçilerin sitede kalma oranları hakkında raporlar verir.

Web sitesinin tüm bu etkenlere sahip olabilmesi için arama motoru botlarının siteyi ziyaret edebilmesi gerekir. Arama motoru botları sitenizi robots.txt dosyasında belirlenen izinlere göre ziyaret eder. Robots.txt dosyasında site haritaları içindeki izinler kontrol edilmektedir. Botlar site haritası linklerindeki sayfalar, yazılar, görseller, gömülü medyalara ait linkleri tespit eder. Bunların yanı sıra makale içlerindeki iç-dış linkler, makale içi etiket uygulamaları, kategoriler ve bu sayfalardaki dış linkleri tarama yapar. Aktif çalışan tüm linkleri ziyaret ederek indeksleyip arama motorunda sıralamaya sokar. Aktif olmayan ve karşılığında bir sayfa bulunmayan linkler için ise 404 hatası olarak rapor eder.
Robots.txt dosyası nasıl olmalıdır?
Bir site için olmazsa olmaz Robots.txt ve site haritasıdır. Robots txt kullanımı; sitenizi ziyaret eden arama motoru botlarının hangi klasör ve kademeleri indeks edeceğini belirlememizi sağlar. Standart bir web sitesi Robots.txt dosyasında olması gerekenler.
User-agent: *
Disallow: /
Özel klasörlerinizi Disallow: /~joe/ yada Disallow: /admin/ gibi özel kodlar ile indekslenmesini engelleyebilirsiniz. Google 2019 dan beri image klasörleri indeksleyeceğini bildirmiştir. Google kullanım şartlarını kabul eden her site yöneticisi görsel klasörlerinin indekslenmesine izin vermiş sayılmaktadır. Özel klasörler için Robots.txt kısıtlama örnekleri alttaki gibidir.
User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /tmp/
Site Haritası [sitemap.xml]
Site haritası (sitemap.xml) içerikleriniz web sitenizde bulunan ve arama motorları botları tarafından taranıp indeks almış sayfalarınızın linklerini barındırdığı dosyadır. Sitemap.xml de bulunan tüm linklere ait sayfalarını sitenizde barındırıyor olmanız gerekir. Karşılığı olmayan link kullanmak sık yapılan bir hatadır. Bir bağlantıya karşılık sayfa yoksa 404 olarak tanımlanır. Bu tür hatalı sayfaları Kapsam>Hata sekmesinde görebilirsiniz.
Html siteler için bilinen en yaygın sitemap.xml oluşturucusu XML Sitemaps Generator dir. Elde edilen zipli haldeki site haritası dosyalarını dışarı çıkartmalısınız. Direktiflere göre sunucuda ana dizine atmanız gerekir. Ana dizine atılan dosyaları Google Search Console da bulunan mülke eklemek gerekir. Mülkü Google Analyticste bulunan UA mülkü ile birbirine bağlamanız gerekir. Bu sitenize gelen ziyaretçiler hakkında istatistik raporları sunar. Sayfalarınız indeks almaya başlar. Artık botların ziyaret ettiği sayfalar arama motoru sonuçlarında yerini alır. Yeni nesil Analytics için geliştirilen G4A mülkünü aktif etmeniz gerekir. Aktif edilen G4A mülkünü de Search Console üzerinde ilişkilendirmelisiniz. Bunu Ayarlar menüsünde çıkan İlişkilendirmeler sekmesinden yapabilirsiniz. Doğru mülkleri ilişkilendirdiğinize dikkat etmenizde yarar var.
WordPress siteler için SEO eklentileri ve site haritası
WordPress sitelerde ise site haritası oluşturmak için bir çok yardımcı SEO eklentileri bulunmaktadır. Bunların arasında en popüler olanlar RankMath SEO, Yoast SEO ve All-In-One SEO eklenti paketleridir. Bu SEO yapılandırma paketleri kendi içlerinde sitemap.xml sayfası oluşturarak sunucuya yükler. Bu eklentiler htaccess dosyanızı da düzenler. Google Search Console üzerinden eklenen sitemap_index.xml de sunucudaki sayfaların listeleri olur. Burada gerekli kontrolleri yaparak sitenizi revize edebilirsiniz. Hatalı ve kullanılmayan yada sayfa karşılığı olmayan linklerinizi görerek gerekli sayfaları yeniden oluşturmanız gerekir. Kullanmayı düşünmediğiniz linkleri ise URL Kaldır adımından kaldırarak tekrar tekrar indeks almasını engelleyebilirsiniz. Google 6 ayda linklerin kaldırılacağını beyan eder.
Yapılan bu işlemler neticesinde siteniz Arama Motoru Optimizasyonuna uygun hale gelmiş olacaktır. Bu işlemleri başarılı şekilde yapılandırılan sitelerde Google nelere dikkat eder sorusunun yanıtları kendiliğinden bulunmuş olacaktır.
Search Console Site haritalarının yenilenmesi
Search console da bulunan ve arama sonuçlarında site linklerinin güvenli olmasını sağlan en önemli unsur da tabi ki SSL sertifikalarıdır. SSL sertifikaları sitelerin link yapısındaki https yi sağlar. Bu yapı sitelerin arama motorları tarafından “güvenli site” olarak algılanmasına etki eder. Böylece sıralamalardaki konumunuzda bundan etkilenir. WordPress tabanlı siteler için SSL aktivasyonu önemlidir. Bunu Really Simple SSL eklentisi ile etkinleştirip 301 yönlendirmesi (http > https) yapmak gerekir. Bunun nasıl yapılacağını WordPress SSL ve HTTPS yazımızda bulabilirsiniz.
9 Yorumlar