Google nelere dikkat eder
Google nelere dikkat eder ifadesi çok geniş bir kavramdır. Arama motoru botları siteleri düzenli ziyaret eder. Yeni açılan siteler biraz geç indeks alır. Bu artık bilinen bir rutindir. Yeni yazı eklenen sitelerin indeks alması, o sitenin popülerliği açısından önemlidir. Yeni kayıt edilen alan adları arama sonuçlarında sıkıntı yaşar. Ancak iyi oluşturulmuş SEO çalışmaları sitenizi üst sıralara taşır. Ancak sitenizle yeteri kadar ilgilenmezseniz mutlaka sıralamalarda kayıplar yaşayıp gerilere düşeceğinizi unutmayınız.

İşte size 6 maddede Google nelere dikkat eder ve çözümleri
Bir sitenin iyi performans sahibi olmasını sağlamak için önce Google nelere dikkat eder acaba diye düşünmek gerekir. Bu sorunun cevabını aradığınızda çözüm yoluna girmiş olacağınızı unutmayın.
- Popüler alan adı
- Etkin ve özgün içerik
- Özgün görsel
- Etiket kullanımı
- SEO yapılandırması
- Site haritaları ve robots.txt kullanımı
- Popüler Alan Adı: Bilinmelidir ki, en önemli unsur tek kelime bir alan adı sahibi olmaktır. Alan adı akılda kalıcı bir kelimeden ibaret olsa da içeriklerin kalitesi bunu desteklemelidir. Bu içeriklerin özgünlüğü ile anlatım dilinin akıcı olması çok önem taşır. Tek başına alan adı fazla bir şey ifade etmemektedir. Elinizde içini doldurmadığınız bir kasanız olduğunu düşünün. Bir sitenin iyi yapılandırılarak, tüm arama motorlarında ön sayfalarda ve üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için ciddi tecrübelere ihtiyaç vardır. Burada alan adı uzantısının çok önemli olduğu söylenemez. Şart olmasa da “com” uzantılı alan adları tercih etmek akıllıca olur. İyi bir alan adı içi kaliteli içerikler ile dolu ise organik ziyaretçi çeker. Bu da popüler olmanın önemli adımlarından birisidir. Artık ziyaretçiler kaliteli içerik varsa sitede zaman geçirmektedir.
- Etkin ve özgün içerik: Mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de konuyu vurgulayıcı bir dille anlatan özgün içerikler oluşturmak. Kopya içeriklerden mutlak suretle kaçınmalısınız.
- Özgün görsel: İmkan varsa içeriğinizde özgün ve optimize edilmiş görseller kullanın. Kullanacağınız görsellere mutlaka konunuz ile ilgili bir isim verin. Eğer yazınızın adı “Google nelere dikkat eder” ise görsel ismini de “google-nelere-dikkat-eder.jpg” şeklinde Türkçe karakter kullanmadan adlandırmayı unutmayınız.
- Etiket kullanımı: Yazılarınızda mutlaka etiket kullanımına dikkat etmelisiniz. Bu tüm yazılarınızı birbirine bağlayan bir zincir biçiminde olacaktır.
- Seo yapılandırması: Yazılar ve sayfalarda seo yapılandırmasına ciddi şekilde dikkat etmelisiniz. Bir sayfanın bulunabilirliği seo nun kalitesinden anlaşılır.
- Site haritaları ve Robots.txt kullanımı: Eğer sayfalarınızın ve yazılarınızın indeks almasını istiyorsanız mutlaka Google Search Console da site haritası eklemelisiniz. Tabi mutlaka robots.txt dosyasını da eklemelisiniz. Bu konuda kullanacağınız seo eklentileri size yol gösterecektir.
Sayfa içi seo kullanımında Google nelere dikkat eder
Arama motorlarında bulunmanın en önemli etkeni de sayfa içi seo yapılandırması olduğu unutulmamalıdır. Seo parametreleri doğru yapılandırılmamış ise şayet arama sonuçlarında çıkmak zorlaşacaktır. Bunun için Google nelere dikkat eder sorusunu asla unutmamak gerekir.
Eğer özgün yazılar ve görseller kullanmıyorsanız da asla kopya içerikte kullanmayın. Bilinen ve yapılan en büyük hata yabancı kaynakları Türkçeye çevirip kullanmaktır. Google bu içerikleri “kopya içerik” olarak tanımlar ve bir anlamda o linki kara listeye alır. Özgün içerik ve görseller kullandığında link yeniden sıralamaya alınır. Bu siteniz için bir anlamda popülerlik kazanmaya adım olarak yorumlanır.
Makale içi etiket uygulamaları ile Google ilişkisi
Burada makale içi etiket uygulamaları yazıdan yazıya geçişi sağlayacaktır. İşte o zaman başarılı ve dinamik bir site sahibi olduğunuzu göreceksiniz. Önemli bir tavsiye de; mutlaka farklı alanlarda içerikler üretebilen yazarlar bulmaya çalışmak sitenin anlatım diline farklılık katacaktır.
Örneğin, bir okulda farklı mahallelerden çocukların toplandığını düşünün, hepsi farklı düşünce çeşitliliğine sahiptir. Bu gibi çeşitlilikler özgün içeriklere sahip olmanızı sağlar. Özgün olmayan içerikler okuyucuyu yorar. Ziyaretçi yazıları okumadan siteden çıkar. Yazılar yeteri kadar ilgi çekmediğinde ziyaretçilerin sitede durma zamanları azalacaktır. Siteden “hemen çıkma oranı” grafiği olumsuz yönde görünüm sergileyecektir. Google, internet dünyasının ve arama motorları arasında en popüler olanıdır. Bu nedenle Google nelere dikkat eder bunu iyi derece analiz etmek lazım.
Grafikler için Google nelere dikkat eder
Yukarıda bahsettiğimiz önemli unsurları hatırlayacak olursak, sonunda bunların değerlendirmelere ciddi katkı sağladığını biliyoruz demektir. Google tüm kelimeleri, ziyaretçileri, tıklamaları, hemen çıkma oranlarını grafik halinde sunar. Site içerisindeki olumlu olumsuz unsurlar incelenir ve gerekli düzenlemeler yapılır. Bu tür düzenlemeler yapılmazsa siteniz önemsiz siteler arasında kaybolmaya yönelik grafik sergiliyor demektir. Grafikleri çok iyi analiz etmek gerekir. Her türlü yeni yapılanma sitenizin grafiğini olumlu yönde yükseltecektir. Bunlar tüm site yapıcılar için zor bir süreç demektir.
Blog tarzı sitelerde dinamik içerikler girilmesi çok önemlidir. Botlar dinamik içerik girilen siteleri düzenli olarak ziyaret eder. Yeni yazılar varsa arama sonuçlarında görünmeye başlar. Bir yazıda kullanılan etiketler de çok önemlidir. Tüm bu unsurlar analiz edilerek ve yazılar arasında geçiş yapacaktır.
Tüm bu grafikler site sahiplerinin raporları görebilmesi için Google Analytics ve Google Search Console da izlenebilmektedir.
Sitenizin Google tarafından izlenmesinde en önemli unsur Search Console a eklenen site haritasıdır. Site haritası, site içerisinde yayınlanan tüm içerik ve görsellerin linklerinin barındığı izleme bağlantılarıdır.
Site haritaları ve robots.txt nasıl eklenir
WordPress sitelerde kullanılan seo eklentileri site haritalarını kolaylıkla oluşturma imkanı sunar. Search Console da eklentiler için siteniz ile ilişkili mülkte sitemap.xml ve sitemap_index.xml olarak eklenmelidir. Bir birini tamamlayan bu site haritaları hata yapmayı engeller. Olumsuz ve karşılığı olmayan bağlantılar barınıyorsa veritabanı içinde sorunlu sorgu olarak karşınıza çıkacaktır. Bu gibi sorunları önlemek için kırık bağlantılar, gereksiz bağlantılar ve görseller kullanmamanız gerektiği yönünde ciddi referans verir.
Bir sitenin botlar tarafından düzenli ziyaret edilmesi için Robots.txt dosyasına ihtiyaç duyar. Robots txt dosyasında izinler Allow – Disallow şeklinde sağlanır. Bu dosyadaki komutlar ile istediğiniz botların sitenizi ziyaret etmesini engelleyebilirsiniz. Kısıtlama (Disallow) kodu olmayan siteler botlar tarafından ziyarete açık kabul edilir. Robots.txt dosyası kullandığınız seo eklentisi sayesinde eklenebilir. Eğer bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, harici bir txt dosyasına alttaki kodları ekleyip Robots.txt olarak kaydederek ana dizine yüklemeniz gerekir.
User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /wp-includes/
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler (Long Tail Keywords)
Artık yeni nesil arama motoru kriterlerine eklenen uzun kuyruklu anahtar kelimeler (Long Tail Keywords) aranan içeriğin daha özgün olmasını sağladığı için tercih edilmektedir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler makalemizi okuyabilirsiniz.

Siteyi Google Analytics sistemine tanımlamak için yapılması gerekenleri unutmayınız. Siteniz için bir Google Analytics hesabı açıp, mülk oluşturmalısınız. Buradan da Google Search Console a erişip mülk ile bir birine mutlaka ilişkilendirmelisiniz. Diğer yandan webmaster araçlarını da mümkün olduğunca verim alacak şekilde kullanmalısınız.
Google, sıralamalarında en çok etki eden durum ise makale içi etiket uygulamalarıdır. Etiket kullanımları artık Google için önemli bir referanstır. Sitenizi Google da site:example.com şeklinde arama yaptığınızda karşınıza sitenizde barınan indeks almış tüm linklerin listesini görürsünüz. Burada en çok karşınıza çıkan doğru kullanılmış etiketlerdir. Google sizin için bu adımları olabildiğince kolaylaştırarak kullanıcılarına basit ipuçları ile yol göstermektedir. Google ve SEO kurallarına göre yapılandırılmış sitelerin arama sonuçlarında ön sıralarda çıkması hiç mucize değildir. I Love Google
SEO da sona doğru mu geliyoruz?
Bu yazıda SEO da sona doğru mu geliyoruz buna bakacağız. Türkçe tanımıyla Arama Motoru Optimizasyonu olan seo bir site için önemli ve çok dikkat edilmesi gereken bir noktadır. SEO, bir web sitesi için temel prensiplerden biri haline gelmiştir. Web sayfalarının arama motorlarında bulunabilmesi için SEO prensiplerine uyumlu olması gerekmektedir. Bu da web sayfalarında belirlenen sayfa isimleri, linkler ve etkili kelimelerin kullanımı ile sağlanmaktadır.
DEVAM
9 Yorumlar