RankMath SEO Ayarları
|

RankMath SEO Ayarları

RankMath SEO ayarları, bilinen SEO ayarlarının aksine biraz daha profesyonel biçimde dizayn edilmiştir. Diğer SEO yardımcıları basit kullanıcılar için tasarlanmış olsa da oldukça iyi derecelendirme ve değerlendirme sonuçları ortaya çıkartmaktadır.

Ancak bazı blog siteleri sahibi webmasterlar bunların yetersiz olduğunu düşünüp daha fazla özellikli ve ince ayarlar yapmayı istemektedir. Tam bu noktada RankMath sizin istediğinizi karşılayacak tam anlamda donanımlı bir SEO yapılandırma aracıdır. RankMath SEO ayarları makalenin tüm içeriğini 100 üzerinden puan vererek değerlendirir. Elbette tüm bu düzenlemeler web sitemizin Google arama motorunda üst sıralarda çıkmasını sağlamak içindir.

Elbet bu yapılandırmalar yalnız başına pek anlam ifade etmemektedir. Mutlaka Google Webmaster Araçları ile beraber yapılandırılmalıdır.

RankMath SEO Ayarları
RankMath SEO Ayarları

RankMath SEO aracı başta da belirttiğim gibi biraz zor yapılandırma özelliklerine sahiptir. Öncelikle makalenizi özgün biçimde yazın, kopya içerikler kullanıyorsanız da yapılandırırken mutlaka özgün içerik olmasını sağlamak için düzenlemeye çalışın. Bunu yapmazsanız arama sonuçlarında olumsuz sonuçlara neden olabilir.

RankMath SEO ayarları için yapılması gerekenler

RankMath seo ayarlarında yapılması gerekenlere çok dikkat edilmelidir. Bunları sıralayacak olursak eğer;

  • Makale metni kelime sayısı (Yoast sayfa içi SEO yapılandırmalarında bu en az 300 kelime referans alınsa da RankMath in bu değer 600 kelimedir.)
  • İçerik görselleri (makale içeriğinde “aynı konu ile ilgili başlıkta” görseller kullanılmalıdır.)
  • Makale içi etiket uygulaması (mutlaka “aynı konu başlığında” bir etiket oluşturmalısınız. Etiketlerde açıklamalar önemlidir.)
  • Odak anahtar kelime (makale adı ile aynı olmalıdır.)
  • Snippet ayarı (Makalenin ilk 142-160 karakterini kapsar. Bu Google arama sonuçlarında görünen kısımdır. Mutlaka makale adında bulunan kelimeleri barındırmalıdır.)

Burada uygulama esnasında basit ama etkili olan noktalar vardır. Bir makale içindeki yeterlilik puanında 100 e yakın bir değer elde etmek istiyorsanız eğer püf nokta olarak etiketleri hazırlamanızı öneririm.

  • Etiket adı
  • Açıklama metni
  • Odak anahtar kelimesi
  • Snippet açıklaması kısımlarını doldurmanızı öneririm. Bunlar aslında asıl makalede SEO ayarları için yapacağınız ayarların aynısıdır.

RankMath için hem etiket hem makale seo ayarlarını görseller ile izah etmeye çalışalım. Burada dikkat etmeniz gereken nokta içeriklerin bir biri ile aynı olmasıdır.

RankMath SEO Ayarları ile Etiket SEO Oluşturma

Buradaki örnekte kullanılan etiket adı “felç nedir” kısa isim (slug) olarak “felc-nedir” kullanılmıştır. İngilizce karakterler ile kelimeleri tire (-) işareti kullanarak bağlamak gerekmektedir. Burada Türkçe karakter kullanılmaması önemlidir.

Açıklama bölümü ise aslında Snippet bölümünde kullanılacak olan 160 karakterlik (esasen bu kriter 920px) açıklamanın tamamını kapsamaktadır. Kriter olarak normal bir yazıda kullanılan kelime sayısı olan ortalama 300 kelime kadar olması idealdir.

RankMath Etiket SEO Ayarları
RankMath Etiket SEO Ayarları

RankMath etiket – kısa isim (slug) ve snippet önizlemesi

Snippet kısmına dikkat edildiğinde son kelimenin yarım kaldığı görülmektedir. Bu bölüm için 160 karakter (920px) kriterinden bahsetmiştim. Kelimenin yarım kalmasında bir sıkıntısı yoktur. Bu bölüm Google arama motoru sonucunda görünecek olan bölümdür.

Yine alt bölümde Odak anahtar kelime görülmektedir. Bu etiket için kullanılan isimdir.

RankMath Etiket SEO Ayarları
RankMath Etiket SEO Ayarları

RankMath SEO Ayarları ve Makale SEO Önizlemesi

Etiketlerde hazırladığımız “felç nedir” etiketini artık makalemizde kullanabiliriz. Makalede Rankmath SEO ayarları yapılandırıldığında etiketlerde kullandığımız snippet metnini yine burada kullanmalıyız. Burada da kıstas 160 karakter (920 px) kullanılmalıdır. Odak anahtar kelime adı burada da makale adı ile aynıdır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken durum, odak anahtar kelimenin snippet metninde geçiyor olmasıdır. Doğru hazırlanmış etiket adını da ilgili alana yazdığımızda eklenti size hatırlatma ile ilgili etiketi sunacaktır. Seçim yaparak etiketi işaretleyebilirsiniz.

RankMath Makale SEO Ayarları
RankMath Makale SEO Ayarları

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra ilgili sayfa linklerini Google Search Console da kontrol etmeyi unutmayın. Yapılan düzenleme ve değişikliklerde URL kontrolü önem kazanmaktadır.

Makalelerde SEO araçlarının doğru biçimde yapılandırılması arama motorları tarafından dikkat edilen hususların başında gelir. Aslında site ayarları, SEO yapılandırmaları, etiket kullanımlarına dikkat eden webmasterlar bu tip SEO araçlarını kullanmayabilirler. Ancak “tüm bu yapılandırmaları ben biliyorum” şeklinde olaya yaklaştığınızda otomatik referans gösterici bir eklentiye ihtiyaç duyduğunuzu fark edersiniz. Google nelere dikkat eder makalesinde de belirttiğimiz gibi, arama motorlarının dikkatini çekebilmek için uzman yapılandırma eklentilerine ihtiyaç olduğu görülmektedir.

SEO ayarları yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da “uzun kuyruklu anahtar kelimeler” kullanmaktır. Google gibi arama motorları daha özgün halde olduğu düşünülen uzun kuyruklu anahtar kelimeler tercih edilmesini istemektedir. Bir ya da iki kelimelik anahtar kelimelerin kullanım amacı yoğunluğu bu gereksinimi doğurmuştur.

SEO nedir?

Eğer ki tüm bunları yaparken SEO nedir ve ayarlarının nasıl yapılacağı hakkında bilginiz yoksa çözümler soruna dönüşebilir. Search Engine Optimization, arama motorları tarafından web sitesine yapılan teknik ayarlar, düzenlemeler ve yaptırımlardır.

Açıkçası bu optimizasyonu sitemizi en çok da Google kurallarına uygun hale getirmek için yaparız. Arama trafiğimizin en büyük getirisi Google olduğu bir gerçektir. Bu gerçeğe dayanarak web sitemizi Google kapsamında uygun hale getirmemiz gerekiyor.

Benzer Gönderiler

Bir yanıt yazın