Arama Motoru Optimizasyonu
|

Arama Motoru Optimizasyonu

Web siteleri için en önemli unsur Arama Motoru Optimizasyonu “SEO” (Search Engineer Optimization) dur. Bir web sitesin arama motorlarında bulunabilirliği için temel prensiplerden biri haline gelmiştir. Web sayfalarının arama motorlarında bulunabilmesi için SEO prensiplerine uyumlu olması gerekmektedir. Bu da web sayfalarında belirlenen sayfa isimleri, linkler ve etkili kelimelerin kullanımı ile sağlanmaktadır. Tüm bu işlemlerin bir arada barındığı durum SEO olarak adlandırılır.

Arama Motoru Optimizasyonu
Arama Motoru Optimizasyonu

Arama Motoru Optimizasyonu yapılandırması

Arama motoru optimizasyonu açısından pozitif sonuçlar beklemek her site için olağan durumdur. Bu ise arama sonuçlarındaki sıralamalar ve tıklamalar ile olmaktadır. Ana sayfa ve alt sayfalarda SEO yapılandırmaları doğru kullanılmalıdır. En büyük sorun ise odak anahtar kelime seçiminin yanlış yapılmasıdır. Eğer anahtar kelimeniz istediğiniz sonucu vermiyor ise daha özgün hale getirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. En popüler arama motoru olan Google dostu olmaya çaba sarf etmelisiniz. Site tasarımı özgün içeriklerden ve mobil uyumluluk bakımından uzak ise işiniz bir hayli zor. Mutlaka mobil uyumluluk için ciddi çalışma yapmanız gerekmektedir. Bunun için özellikle mobil uyumlu olacak biçimde iyi kodlanmış bir temaya sahip olmanız gerekmektedir.

İPUCU: Mobil uyumluluk için Google ın sağladığı Mobil uyumluluk testi sayfasını kullanabilirsiniz.

SEO için seçkin ve popülerliği yüksek kelimeler tercih etmeli ve bunları çok iyi noktalarda kullanmalısınız. Bu sayfa bulunabilirliğini arttıracak ve sitenizin trafiğine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki istenen popülerliğe erişmek biraz zaman alacaktır. Bu trafiği takip etmek için ise Google Analytics üzerinde sitenizi bağlayacağınız bir mülk oluşturmak gerekmektedir. Elbette bu Google Analytics mülkünün aktifliği de Google Search Console mülkü ile ilişkilendirilmelidir. Yoksa eklemiş olduğunuz site haritası okunmaz ve sık rastlanılan bir sorun ortaya çıkar. Bu sorun ise “Google sitemi neden indekslemiyor” sorunudur.

Seo etkisi ile arama sonuçları verileri

Google Analytics takip (Universal Analytics – UA) kodunun siteye eklenmesi gerekir. Bununla Google Search Console mülkü oluşturmak ve bunları birbirine bağlamanız gerekir. Yeni nesil Google Analytics takip kodu olan G4A kodu da Search Console mülkü ile ilişkilendirilmelidir. Bu size ziyaretçi ve aranma sonucu raporlarını sunacaktır. Google Search Console üzerinde izlenecek adımlar Kapsam bölümündedir. Burada hatalı ve karşılığı olmayan linkler, 404 hataları, yönlendirme sorunları hakkında raporlar alabilirsiniz. Bunları düzenlemek için gerekli çalışmaları yapabilirsiniz.

BİLGİ: Google 3 Temmuz 2023 tarihinden itibaren klasik Google Analytics (GA) hizmetini sonlandırarak sadece G4A hizmeti sağlayacaktır. Bu yapılandırma Google Tag Manager (GTA) için oluşturacağınız izlenme etiketleri açısından da çok önemlidir.

WordPress kullanıcıları SEO için bu anlamda çok şanslıdır. Hali hazırda bulunan ve yoğun şekilde kullanılan eklentilere sahiptirler. Lokomotif olmuş arama motoru optimizasyonu yardımı sağlayan eklentiler acemi kullanıcılara yön vermektedir. En çok kullanılanlar arasında RankMath SEO, Yoast SEO ve All-in-One SEO eklentileri WordPress kullanıcılarına yol göstermektedir.

Kolay olmamakla birlikte bu eklentilerin yönlendirmelerine göre yapılan ayarlamalar ve optimizasyonlar başarılı sonuçlar almanıza yardımcı olur. Mutlaka yapılandırma ayarlarını sabırla takip etmenizi öneririm.

Arama motoru optimizasyonu için aşağıda belirtilen adımlara dikkat edilmelidir. Bu başlıklara göre yapılan uygulamalar aslında bir sitenin arama sonuçlarında kalıcı sıralarda bulunmasının temel yapı taşlarındandır.

Sayfa içi SEO yapılandırması

Yazılan makalelerde en önemli unsurdur sayfa içi SEO yapılandırması. Bu tabi konuya hakim olmayanlar için oldukça zor ve meşakkatlidir. Sadece bir kaç tekrar yapıldığında esasen uygulamanın o kadar zor olmadığı görülmektedir. Sayfa içi SEO uygulaması basit hali ile izah etmeye çalışalım.

Sayfa içi SEO yapılandırması nasıl yapılır?

 Makale İçi Etiket Uygulamaları

Bilindiği üzere blog yazılarında makale içi etiket uygulamaları pek sıklıkla uygulanan bir yöntem değildir. Bu olaya bazı webmasterlar gibi “gereksizlik” olarak bakmamaktadır. Yazılarda etiket kullanımına sıcak bakmamaktadırlar.

Makale içi etiket uygulamaları nasıl yapılır?

Bir sitede Google nelere dikkat eder

Google nelere dikkat eder ifadesi çok geniş bir kavramdır. Arama motoru botları siteleri düzenli ziyaret eder. Yeni açılan siteler biraz geç indeks alır. Bu artık bilinen bir rutindir. Yeni yazı eklenen sitelerin indeks alması, o sitenin popülerliği açısından önemlidir. Yeni kayıt edilen alan adları arama sonuçlarında sıkıntı yaşar.

Benzer Gönderiler

5 Yorumlar

  1. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which
    blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had
    issues with hackers and I’m looking at alternatives for another
    platform. I would be great if you could point me in the direction of a
    good platform.

Bir yanıt yazın