Başlık Etiketleri
|

Başlık Etiketleri

Bir web sitesindeki yazılarda olması gereken ve doğru yapılandırılması da bir o kadar önemli olan unsur başlık etiketleri (heading tags) yapısının doğru biçimde kullanılmasıdır. Başlık etiketleri H (Heading) olarak adlandırılır. Kullanım alanları ve amaçlarına göre değişik yazı boyutlarında (font size) olabilir. Genellikle kullanılan tema yapısına göre kodlanmış olmaları son kullanıcılar için kolaylık sağlar. Bu başlıklar H1, H2, H3, H4, H5, H6 şeklinde sıralanır.

  • H1; en büyük yazı boyutuna sahip olan ana başlığı işaret eder. Kodlama dizininde <H1></H1> olarak kullanılır.
  • H2; ana başlığın bir alt formu olan biraz daha küçük boyutlanmış olan başlıktır. Bunlar genellikle yazı içerisinde paragraf ayrıcı başlıklar olarak kullanılır. Kodlama dizininde <H2></H2> olarak kullanılır.
  • H3; alt başlık (sub heading) olarak kullanılır. Bir H2 başlığının alt başlığı olarak değerlendirilir. Kodlama dizininde <H3></H3> olarak kullanılır.
  • H4; daha küçük yazı boyutunda madde başlıkları olarak kullanılabilir. Kodlama dizininde <H4></H4> olarak kullanılır.
  • H5; bir paragrafın farklı bir formda olmasını belirtmek için tercih edilebilir. Genellikle alıntılı sözler için kullanılır. Kodlama dizininde <H5></H5> olarak kullanılır.
  • H6; başlıkların en küçük yazı boyutu olarak tercih edilir. Kodlama dizininde <H6></H6> olarak kullanılır.

Bu etiketlerin makale içi etiket uygulamalarında kullanılmasına mutlaka özen gösterilmelidir. Böylece yazılara SEO açısından büyük bir destek sağlamış olunur. Bir yazının içeriğinde kullanılacak başlık etiketleri, o yazıyı daha da güçlü kılacaktır. Arama motorları yazı içeriğinin başlık ile ilintili olmasına dikkat edecektir.

Yazılarda başlık etiketleri (heading tags) nasıl kullanılır?

Eğer bir web sitesinde yazı yazıyorsanız mutlaka başlık etiketleri olmalıdır. Başlık etiketleri doğru kullanıldığında arama motoru sonuçlarını da doğrudan etkiler. Bu yazının daha kolay bulunmasını sağlar. Başlığınızı mutlaka etiketler bölümüne uygun türde seçmeye özen göstermelisiniz. Bunu etiket olarak kullandığınızda yazınızın okunma olasılığı artar. Başlıklar akıcı ve birbirini bağlayıcı şekilde olmalıdır.

Başlık etiketleri H1 ile H6 arasında olmalıdır. Çoğu WordPress temada ana başlıklar H1 olduğundan dolayı siz H2 ile yazıya devam edersiniz. Temanız zaten bu şekilde kodlanmış olarak gelir. Tabi ki bu boyutlandırmayı değiştirebilirsiniz.

Genellikle odak anahtar kelimeniz ile benzer olan kelimeleri başlık etiketi olarak kullanmaya dikkat etmelisiniz. Başlık etiketlerini doğru kullanarak uzun yazılarınızı sınıflandırmış yani kategorize etmiş olursunuz.

Başlık Etiketleri
Başlık Etiketleri

Başlık Etiketleri nasıl kullanılmalıdır

Konuya giriş yazınızda paragraf olarak anlatıcı olun. Daha sonra H2 başlığı kullanarak burada konu hakkında net bilgi vermeye çalışın. Devamında kullanılacak alt başlıklarda ise H3 etiketi kullanılmalıdır. Böylece H2 başlığına bağlı bir yazı yazdığınızı netleştirmiş olursunuz.

H3 başlıkları genel anlamda yukarıda bahsettiğim gibi bir konuya bağlı yazılar demektir.

Örneğin; H2 başlığınız “Yazılarda SEO optimizasyonu” ise H3 başlığınız “Yazılarda SEO optimizasyonu için etiket kullanımı” şeklinde olabilir. Buna benzer olarak diğer başlıkların etiketlerini de bu şekilde yapılandırabilirsiniz.

Başlık Etiketlerini Neden Kullanmalıyız?

İçeriğinizi farklı başlıklar ile kategorize etmenin asıl amacı, tasarımınızın daha kullanıcı dostu olmasını sağlamaktır. İnsanların yalnızca alt başlıkları okuyarak yazınız hakkında daha kolay bir fikir edinmelerini sağlamaktır.

Artık H1 etiketinin en önemli etiket olduğunu biliyoruz. Bu yüzden web sayfanızın başlığı için H1 kullanmalısınız. Böylece insanların yazınız ve dolayısıyla web siteniz hakkında bir fikir edinmesini sağlamaya çalışırsınız. Bu nedenle H1 etiketi web sayfanızla ilgili her şeyi tek seferde açıklayan şekilde olmalıdır.

Hiyerarşi

Web sayfanızdaki hiyerarşi, önce H1, ardından H2,  sonra H3, sonra H4, sonra H5 ve en sonunda H6 biçiminde olmalıdır. Bu uygulama sayfa içi SEO yapılandırması için de kolaylık sağlar. Bu şekilde hiyerarşiyi takip etmeniz gerekir.

Odak Anahtar Kelimelerle Etiketler

Odak anahtar kelimeler herhangi bir SEO uzmanının önceliğidir. Bu konuda, öncelikle web sayfasına göre en iyi anahtar kelimeleri araştırıyoruz. Bu anahtar kelimeleri birincil anahtar kelimeye, ikincil anahtar kelimeye ve üçüncül anahtar kelimeye göre sınıflandırıyoruz. Odak anahtar kelime her zaman web sayfası için bir tanesidir. Anahtar kelimenizi web sayfasının başlığına, Meta etiketlerine ve H1’e eklemek en doğru kullanım biçimidir.

Başlık Etiketlerini Kullanmak

Her web sayfası için H1 etiketi kullanması tavsiye edilir. Çünkü H1 etiketi bir gazete başlığı gibi olmalı ve diğer içerikler başlık etiketi hiyerarşisini izleyerek alt başlıklar ile yapılandırılmalıdır. Alt başlıkların kullanılması, içeriğinizin yapılandırılma şekline bağlıdır.

Benzer Gönderiler