Wordpress Site içi Linkleme
|

WordPress Site İçi Linkleme

Web sitelerindeki sayfalarda bir sayfadan diğer bir sayfaya link verme işlemine “Site içi Linkleme” denir. WordPress site içi linkleme işlemi, WordPress te bu işi yapan eklentilerinde var olduğunu bilinmelidir. Bundan dolayı konu başlığının başında WordPress kullanılmıştır. İç linkleme, tüm web sitelerinde uygulanması gereken bir SEO tekniğidir.

Yabancı tanımı “Link Building” olarak bilinen link inşası nasıl yapılmalıdır? Özellikle WordPress site içi linkleme işlemi sayfaların birbirine bağlantısı ve SEO açısından büyük yararı vardır. Artık sitemizde site içi link verme nasıl yapılır ona bakalım.

Wordpress Site içi Linkleme
WordPress Site içi Linkleme

WordPress site içi linkleme nedir?

Sayfalarda site içi link inşası yapmak SEO Teknikleri ‘nin bir parçasıdır. Sayfadan sayfaya link çıkışı vermek, verilen sayfanın taranmasına ve güncellenmesine neden olur. Böylelikle benzer içeriklerin linklenmesi Google arama motoru açısından bir değer olarak görülür ve seo açısından faydası büyüktür.

Google web yöneticileri analisti John Mueller bakalım iç linkleme hakkında neler diyor.

WordPress Site İçi Linkleme

En iyi makale yazılarınızı ana sayfadan bağlantı vererek gösterirseniz, bağlantınız daha fazla değerli olabilir. Google bir içeriğinizden başka bir içeriğe verdiğiniz linki ana sayfadan görürse, yeni gönderilerinizi daha çabuk bulacak ve tarayacaktır. Bu da hızlı indeks almalarına yol açacaktır.

Dahili bağlantı stratejisi oluşturmak için neler yapılmalıdır

Web sitenizin iç SEO ‘su çok önemlidir. İç bağlantılar diye adlandırdığım iç bağlantılarınız doğru yapılandırıldığında çok fazla getirisini göreceksiniz.

  • Sayfaların alakalı olması
  • Sayfalar arasındaki ilişki
  • Sayfaların değeri

WordPress site içi linkleme neden önemlidir?

Anahtar kelimeniz ile ilgili bir yazı oluşturduğunuzda diğer makalelerinizi de alakalı olarak yazmalısınız. Böylelikle tüm içerikleriniz aynı hedef doğrultusunda olduğundan, sayfaları birbirine rahatça bağlayabilirsiniz.

Yemek tarifleri olan köşe taşı bir içeriğiniz varsa, yani sitenizde en çok güvendiğiniz kaliteli bir yazınız buysa, diğer içeriklerinizde bu makalenize çok sayıda bağlantı vermeniz gerekir. Anahtar kelimeye yoğunlaşmak, sırtlamak, yükselmesini sağlamak deyimlerini kullanırsam daha net açıklamış olurum.

Sayfalar arası bağlantı için temanızdan yararlanın!

 Sayfalar arası iç linkleme bağlantılarını kullanmak sadece makale içerisinde link vermekle sınırlı değildir. Bir yazıdan bahsederken başka bir yazıya bağlantı vermek için temanızın alt, üst ve sidebar gibi alanları da kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz.

Sidebar, yani sağ veya sol bileşenlerde içeriğinizle alakalı diğer içerikleri listeleyebilirsiniz. Ziyaretçi içeriğinizi okurken ve ya okuması bittiğinde gözünü sağa sola kaydıracak ve ilgili içerikleri, özenle seçilmiş başlıklarınızda gördüğünde sitede gezinmesi artacaktır.

İsterseniz içeriğinizin bitiminde, dilerseniz sidebar bileşenlerinizde, ilgili içerikler ve ya benzer başlıklar olarak bileşenler ekleyip ziyaretçinin sitenizde sayfalarda gezinme olasılığını arttırın. Böylelikle sayfa görüntülenmesi artacak, ziyaretçinin sitede kalma süresi de artacaktır.

WordPress site içi linkleme için 7 kural

  1. Çok fazla içerik oluşturun
  2. Bağlantı metni kullanın
  3. Derin bağlantılar oluşturun
  4. Ziyaretçiler için doğal olan bağlantıları kullanın
  5. İlgili linkleri kullanın
  6. Takip linklerini kullanın
  7. Doğal bir iç link kullanın

İlgili iç linklemeler kullanın!

İç bağlantıları vermek hususunda titiz olun. Sadece bağlantı vermek için linkleme yapmayın. Makale içerisinde bahsi geçen yazıların, var olan içeriklerinizle bağlantı verin. İç Linkleme hassas bir işlemdir. Doğal olmaktan kaçarsanız Google sizi cezalandırabilir. Bu yüzden yazılarınızı sadece Google için değil ziyaretçi açısından düşünerek yazın.

Yazınızda ekonomiden bahsediyorsanız, içerikte bir yerde sağlık ile ilgili bir sayfanıza link verirseniz bu çok absürt olur. Stabil olmak aynı çizgide gitmektir. Makalenizin başında ne ile ilgili içerik yazıyorsanız sonunda da başka mecralara kaçmamalısınız. Bu sebeple, elma satarken pantolon da alır mısın diye sorular sormayın!

Başa bir örnek verelim. “WordPress SEO” dan bahseden içeriğimde “Google Search Console” içeriğine link vermem iç linklemede bana hiç bir fayda sağlamayacaktır. Ancak SEO Anahtar Kelime Araştırması’dan bahsederken diğer bir içeriğim “WordPress SEO Nasıl Yapılır?” ise iç linkleme yapmam için bundan iyi bir fırsat olamaz.

WordPress site içi linkleme işlemini eklenti ile yapmak

Bu konuda iç linkleme yapan bir kaç bilindik WordPress eklentisi var. Sizlere benimde başka bir web sitemde kullandığım için linkleme eklentisini paylaşacağım. Bu eklenti bir sayfanızdan başka bir sayfanıza kolayca bağlantı vererek iç linkleme yapmanızı sağlayacak. WordPress Intelly Related Posts eklentisi ile iç linkleme işlemi yapmak çok basittir. Eklentiyi indirin ve etkinleştirin. Daha sonra bir yazınızdan başka bir yazınıza otomatik olarak bağlantı verecektir. Eklenti ayarlarından, linklemeyi içeriğinizin neresinde ve içeriğinizde kaç defa kaç benzer linkleme yapacağını ayarlayabiliyorsunuz.

Benzer Gönderiler

Bir yanıt yazın