6 Adımda WordPress Site Hızlandırma
WordPress Site Hızlandırma, WordPress kurulu bir blog siteleri için dikkate alınması gereken yapılandırmalardır. Standart demo kurulumlarında ilk etapta her şey başarılıdır. Site hızı masaüstü ve mobil cihazlarda optimize edilmiş Pagespeed ve Gtmetrix hız testi sitelerinde harika görünür. WordPress dosyalarınız bu konuda iyi haldedir. Ancak kişisel düzenlemeler ve bir takım eklenti kullanımı istekleri ile bu dengeler bozulmaya başlamaktadır. Bununla birlikte site hızı ciddi derecede yavaşlayabilmektedir. Bunun için WordPress site optimizasyonu işlemlerine oldukça dikkat edilmelidir. Sıklıkla yapılan hataların başında ise aynı amacı güden birden fazla eklenti kurulumu gelmektedir.
WordPress site hızlandırma için öncelikle site üzerindeki yükü mümkün olan maksimum derecede azaltmak gerekmektedir. Gereksiz ve bir takım hızlandırma amacı için kurulan eklentileri kaldırmak gerekmektedir. Eklenti ve tema seçimi yapmak için yüklenip kaldırılan eklenti ve temaların kalıntı dosyaları sunucuda barınmaktadır. Bunların temizlenmesi site hızı ve sunucularda aşırı disk kullanımı üzerinde etki sağlamaktadır. Bu durumu nasıl kontrol altına alacağınızı bilmiyorsanız Aşırı Disk Kullanımı Çözümü hakkındaki makaleyi okuyabilirsiniz.
Burada gözlemlenmesi gereken yüklediğiniz tema hızı, seo uyumu ve harici eklentilerin site üzerindeki etkisi olmalıdır.
WordPress site hızlandırma nasıl yapılmalıdır?
Her web sitesi sahibi blogunun Google aramalarında yükselmesini, sıralamalarda en iyi yerlerde olmasını ister. Bunun için WordPress site hızlandırma ayarlarını kendince ya da konuya hakim kişilere yaptırır. Ama sitenin ziyaretçi girişlerine etki eden, Google sıralamalarındaki yerlerin değişmesinde önemli bir rolü olan site hızı büyük önem taşıdığını unutmamalıdır.
WordPress site hızlandırma ile birlikte optimizasyon yapılmış olması demek o sitenin verimli, faydalı, güvenilir, kaliteli bir site anlamına geliyor olması demektir. Özellikle Google nelere dikkat eder sorusunun cevabı üzerinde durmak gerekir. Google arama sonuçlarında ziyaretçi karşısına çıkan siteye girdiğinde sitenin yavaş açılması, geç yüklenmesi onun aramalara geri dönmesini sağlar. Yavaş açılan sitelerde ziyaretçiler zaman kaybetmek istemezler.
Google arama dizininde başka bir siteye geçiş yaparlar. Site hızına en çok etki eden faktörlerden biri ise mobil girişlerdir. Genellik bir web sitesinin “masaüstü hızı” en kötü ihtimalle 70 civarı seyrediyorsa “mobil hızı” testinde bu analiz sonucu 30-40-50 gibi değişken sonuçlar veriyor. Evet bir çok blogcunun hoşuna gitmeyen, bu konuda çözüm odaklı araştırmalar ile site hızını analizlerde yükseltmek isteyen web site sahiplerinin sayısı maalesef çok fazla.
6 adımda WordPress site hızlandırma teknikleri
Bir WordPress bloga sahipseniz kullandığınız temaya, eklentilere ve hatta hosting sunucusuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir internet sitesinin hızlı olması aslında sayfa içi SEO yapılandırması kurallarını da içermektedir. Hızlı bir internet sitesi Google aramalarında yükselmek site içinde sayfa görüntülemeleri arttırmak, ziyaretçinin sitede kalma zamanını arttırmak demektir.
1. Adım: Hızlı WordPress Teması Kullanın
WordPress siteniz masaüstünde hızlı olabilir, test yani analiz sonuçlarında iyi puan alıyor olabilir. Ama iş mobil hızına geldiğinde aynı performansları görmek çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. İşte tam olarak bahsetmek istediğim konu mobil cihazlarda ekran boyutlarının, resimlerinin, yazıların duyarlı olup olmadığıdır.
WordPress sitesindeki temaların çoğu bu konuda optimize edilmiş, hız testi açısından da harika performanslar gösterir. Web siteniz için ücretli bir tema satın almayı da düşünebilirsiniz. Bu konuda seçici olun, WordPress temasının SEO uyumlu ve hızlı olması çok büyük önem taşımaktadır.
2. Adım: Mobil için AMP kullanın
Web sayfa hızı Google’ın arama algoritmasının bir faktörü haline geldi. Ayrıca Google, ister bilgisayar ister mobil kullanıcıları olsun, kusursuz bir kullanıcı deneyimini her zaman istemektedir. Bu süreçte web sayfalarını mobil cihazlara daha hızlı yüklemeyi hedefleyen Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ı (AMP) paylaştılar.
Sayfa hızı bir arama sıralama faktörü olduğundan ve AMP mobil cihazlar için web sayfalarını hızlandırır. Bu nedenle, AMP’nin web sitenizin SERP sıralamasını kazanmasına yardımcı olduğunu söylemek doğrudur.
3. Adım: Mobil optimize için eklenti kullanın
WordPress siteniz hızlı değil mi? Temanızdan vazgeçemiyor musunuz? Öyleyse bu konuda imdadınıza yetişen alanında üstün eklentiler var. İşte size Mobil için WordPress site hızlandırma için 5 eklenti;
4. Adım: Görüntüleri Optimize Ederek Kullanın
Sitedeki resimlerin büyüklüğü de önem taşımaktadır. Optimize edilmemiş her resim sitenin hızını bir hayli düşürmekte, yüklenme süresini çoğaltmaktadır. Bir araştırmaya göre bir web sitesinin 3 saniyeden fazla bir sürede açılması ziyaretçilerin %53’nün siteden geri çıkmasını tespit etmiştir.
Web siteniz özellikle yeni kullanıcılar açısında ilk izlenim olarak olumlu yönde etkilenmesi için görüntü optimizasyonu, resimlerin doğru kullanılarak yüklenmesine dikkat edilmelidir.
WordPress sürümünü her zaman güncel tutmak gerekir. Bunun dışında temanız ve eklentilerinizin güncellemelerini yapın. Bu güncellemeler, belli başlı hataları ve site açıklarını yok edecektir.
5. Adım: Pop-up açılan ekranlar kullanmayın!
Daha fazla okunması istenen konularda pop-up açılan ekranlar iyi bir fikir gibi düşünülmektedir. Pop-up davranışlar genellikle ziyaretçiler tarafından hoş karşılanmamaktadır. En büyük nedenlerinden biri ise, bu pop-up lar mobil deneyimler için geliştirilmemişlerdir. Bu sebeple ziyaretçilerin çok canını sıkacaktır.
6. Adım: Mobil Uyumluluk Testi Aracını Kullanın
Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracı, WordPress web sitenizin mobil kullanıcılarına uyumlu olup olmadığına görmek istediğinizde kullanabileceğiniz ücretsiz bir analizdir. Veya WordPress’inizi mobil uyumlu hale getirmek için hangi alanlara dikkat etmeniz gerekiyor? Google’ın mobil dostu testi aracı, sitenizin yüklenmesi çok uzun süren bölümlerini, hatalarını gösterecektir. Böylece web sitenizin performansındaki sorunlu alanları hızlı bir şekilde çözümleyebilirsiniz.
Bir yorum