Sayfa İçi SEO Yapılandırması
|

Sayfa İçi SEO Yapılandırması

Sayfa içi SEO yapılandırması yazılan makalelerde en çok dikkat edilmesi gereken unsurdur. Bu tabi konuya hakim olmayanlar için oldukça zordur. Sadece bir kaç tekrar yapıldığında esasen uygulamanın o kadar zor olmadığı görülmektedir. Sayfa içi SEO uygulaması basit hali ile izah etmeye çalışalım.

Sayfa içi SEO yapılandırması nasıl olmalıdır?

Bir sitede seo yapılandırmasına çok dikkat edilmelidir. Sıralamak gerekirse, (YOAST SEO ayarlarına göre)

  • Makale adı ve link yapısının aynı olması. Makale adınız Makale içi etiket uygulamaları ise link yapınız /makale-ici-etiket-uygulamalari şeklinde olmalıdır.
  • Makalenin ilk paragrafında bulunan 140 karakterinde sayfa içi seo yapılandırması kelimeleri yer almalıdır.
  • Seo “Odak Anahtar Kelime” niz makale içi etiket uygulamaları şeklinde olmalıdır.
  • Snippet için ilk paragraftan 140 karakterlik metni kopyalayıp yapıştırın. Kelimenin yarım kalması önemli değildir. Önemli olan istenen karakter sayısına erişmektir.
  • Odak anahtar kelime yazı başlığı ile aynı olmalıdır (arama sonuçlarında görünen sayfa adıdır)
  • Kısa ad (slug) bölümünde İngilizce karakterlerden oluşan küçük harfler ile yazılmalıdır. (makale-ici-etiket-uygulamalari şeklinde)
Sayfa İçi SEO Yapılandırması
Sayfa İçi SEO Yapılandırması

Keyphrase (Köşe taşı) düzenlemesi ve sayfa içi SEO yapılandırması için nasıl olmalıdır?

Yoast ve benzer seo eklentilerinde zorlukla aşılan bir nokta bulunmaktadır. Çoğu içerik oluşturucular makale içi seo yu aşmış olsalar bile Keyphrase ayarını bir türlü aşamamaktadırlar. Bunu bilenler bile çoğu zaman aşmakta sorun çekmektedir.

Seo Yapılandırması Keyphrase - olumlu
Seo Yapılandırması Keyphrase – olumlu
Seo Yapılandırması Keyphrase - olumsuz
Seo Yapılandırması Keyphrase – olumsuz

Köşe taşı düzenlemesi (Keyphrase) seo odak anahtar kelimelerinin alt başlıklarda yeniden kullanılmasıdır. Eğer doğru şekilde kullanılmazsa, çoğu zaman istenen seo hedefinde başarıya ulaş. Bu tür yazıların seo başarısızlığı arama sonuçlarına olumsuz etki eder.

Makale metniniz istenen bu alt başlıkları ilgili paragrafta bulunduruyor olması gerekmektedir. Eğer bu alt başlıklar makalenizde bulunmayan odak anahtar kelimeler ise yazıyı yeterince desteklemeyecektir. Böyle olunca olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak için alt başlıktan ziyade alt metin paragrafında da yer alması sağlanmalıdır. Bu gibi durumlarda odak anahtar kelime ile ilgisi desteklendiğinde olumlu anlam taşır. Böyle davranışa sahip olmayan durumlarda anahtar kelimenizi değiştirmenizi öneriyoruz. Yoksa dediğimiz gibi seo açısından olumsuzluklar baş gösterecektir.

Sayfa içi SEO yapılandırması etiketlerde nasıl uygulanır?

Sayfa içi SEO yapılandırması uygulamalarında dikkat edilmesi gereken makale içi etiketlerin kullanımıdır. Başarılı bir seo için makalelerde kullanılan her bir etiket, bir zincirin halkaları gibidir. Etiketleri ilgili makalelerde doğru kullandığınızda zinciri tamamlamış olursunuz. Bu da ziyaretçilerin sitede kalma oranını arttıracaktır. Yazı içerisinde birden fazla etiket kullanmak, arama botlarının sayfalar arasında kolay bağlantı bulması demektir. Bu ise daha fazla indeks almış link demektir. Tüm etiketler istenen şartlara uygun biçimde hazırlanmalıdır. Etiket düzenlemesinde yapılması gereken ise, etiketleri aynı ve benzer yazılar ile ilişkilendirmektir.

Makale içi etiketlerin kullanımı
Makale içi etiketlerin kullanımı

Daha kapsamlı bir seo yapılandırması istiyorsanız eğer Yoast Seo Premium tercih edebilirsiniz. Rankmath Seo da daha profesyonel yapılandırmalar bulunmaktadır. Burada amaç tamamen beklentinin karşılanabilmesidir.

Yaptığınız bu uygulamayı Etiketlerde aynı isimde, snippet ve kısa ad (slug) bölümünde tanımlamalısınız. Etiketlerde açıklama olması çok önemlidir. Makalenin birinci paragrafı ile açıklama metni aynı olması gerektiğini belirtmiştik. Bunu snippet kısmında kullanırsanız eğer sistem birbirini tamamlayacaktır. Buradaki amaç seo yapılandırmasında olduğu gibi, makale adının snippet bölümünde bulunmasını sağlamaktır. Bunu yaparken sadece Snippet açıklama metninde odak anahtar kelimelerin geçtiği bölümü barındırmasına dikkat edilmelidir. Açıklamada birinci paragraf metninin kısa olduğunu düşünüyorsanız ikinci ve üçüncü paragrafları kullanarak, kelime zenginliği yaratabilirsiniz. Amaçlanan hedefe ulaşmak daha kolay olacaktır.

Oluşturduğunuz bu etiketi mutlaka bu makalede, benzer konuları işaret eden makalelerde kullanmanız doğru olacaktır. Bir etiketin ortalama 3 makalede yer alması, etiket zincirinin oluşmasına büyük ölçüte katkı sağlar. Bu ise Google arama motoru botlarının sayfa indekslemesinde bir makaleden diğerine geçiş yapmasını sağlar.

Etiket zinciri nedir?

Etiket zinciri, makale içi kullanılan anahtar kelimelerdir. Yazı içerisinde birden fazla etiket kullanmak her zaman için avantaj sağlayacaktır. Arama motorlarında makale ve sayfalarınızın bulunabilmesi için özgün kelimelerden oluşmalıdır. Zincirin parçası olan sayfalarda ve makalelerdeki etiketlere atıfta bulunmalıdır.


Basit biçimde örnekleyecek olursak eğer, bir makalemizi baz alalım ve burada o makalenin etiketini kullanalım. Bu da Makale içi Etiket Uygulamaları olsun. Buradaki işlemde yaptığımız şudur.

  1. Farklı bir makalenin etiketi ile bu makaleyi birbirine bağlayıp zincirin halkasını tamamlamak,
  2. Yazılara yönlendirme linki vermek,
  3. Öteki makalelerde geçen etiketten bahsetmek,
  4. Mevcut makalenin içeriğini zenginleştirmek, (bu satırları yazarken -Yoast kullanıcıları bilir- makale seo puanı turuncudan yeşile döndü)

Bu adımlar nizami biçimde takip edilip uygulandığında istenen kuralları elde etmiş olursunuz. Artık Arama Motoru Optimizasyonu için ciddi bir adım atmış oldunuz. Göreceksiniz ki bu düzenlemeler neticesinde indeks almada bir sıkıntı olmayacaktır.

Eğer sorun halen devam ediyorsa, Google Search Console da site haritalarını kaldırıp yeniden eklemeniz gerekmektedir. Sonunda başarılı bir şekilde indeks botlarını siteye çektiğinizi göreceksiniz.

İşte tüm bu işlemler bittiğinde sizde artık sıralamalarda yerinizi almaya başlayabilirsiniz. Bu aşamalarda arama motorlarının nelere dikkat ettiğini bilmenizde fayda var. Burada gördüğümüz kullanılan etiketler ve etiket zincirleri metin yazarlığının önemli bir yönünü ortaya koymaktadır. Tüm bu aşamaların size seo yapılandırmalarında yol göstereceğini umuyorum.

On page seo için sayfa içi SEO yapılandırma

Web sitesi olanlar “odak anahtar kelime” ile aramalarda bulunmayı bekler. Kelime bazlı On Page SEO (Site içi SEO) teknikleri uygulanarak sıralamalarda yükselebilirsiniz. Bu işlemleri teknik olarak bilgili site sahipleri uygulamalıdır. Doğru anahtar kelimeleri ve kelime öbekleri kullanıldığında ziyaretlerde büyük artış olduklarını gözlemlerler.

Google nelere dikkat eder

Google nelere dikkat eder ifadesi çok geniş bir kavramdır. Arama motoru botları siteleri düzenli ziyaret eder. Yeni açılan siteler biraz geç indeks alır. Bu artık bilinen bir rutindir. Yeni yazı eklenen sitelerin indeks alması, o sitenin popülerliği açısından önemlidir. Yeni kayıt edilen alan adları arama sonuçlarında sıkıntı yaşar.

Benzer Gönderiler